Beskedet

Stunden när du får beskedet om prostatacancer förändrar ditt liv. Och det kommer aldrig mer att bli detsamma.

Hur stor skillnaden kommer att bli beror på ett antal faktorer, där du själv är en av de viktigaste av dem, liksom ditt sjukdomsläge.

Man kan säga att du har fem saker att ta ställning till och hålla reda på när det gäller ditt besked om prostatacancer och dess behandling.
De fem är de parametrar – baserat på just ditt sjukdomsläge, du har att ställa mot varandra för att just du ska få den behandling som passar dig – för din sjukdom och för din livssituation: Liv, Potens, Utlösning, Läckage och Ändtarm.

De fem tillsammans kan hjälpa dig framåt i den process som ska ge dig en behandling – och ett så långt liv som det bara går i just din situation. Ett liv som du nu också kommer att fundera en del på hur du vill leva.

Ju tidigare upptäckt ju större chans att ha förmånen att kunna ta hänsyn till mer än den första parametern när du väljer behandling för den cancer du just fått besked om.

Ta vara på din rätt att få en ”second opinion”, dvs någon annan persons professionella syn på just till läge. Gärna en som förespråkar en annan behandlingsmetod än den just din läkare vanligtvis föreslår.

Glöm inte att det finns andra än läkare som kan bidra med en annan typ av ”second opinion” för just ditt läge. Det kan vara någon du lever med, någon god o klok vän, någon på jobbet, en präst osv – mera för att stötta och hjälpa rent känslomässigt.