Potens

För de allra flesta den näst viktigaste parametern, men för en del faktiskt den viktigaste.

Beroende på situation finns det patienter som väljer potens före liv som viktigaste faktor vid val av behandlingsmetod.

I gruppen ”potens” ingår också sexuell lust. I princip finns tre grupperingar: nervskador, hjärnspöken och kastraktioner.

Nervskador uppstår mer eller mindre med de vanligaste behandlingsmetoderna operation och strålning. Ditt sjukdomsläge avgör hur mycket man kan spara, eller låta bli att behandla av prostatan och området runt omkring. Diskutera med din läkare och med din ”second opinion”. Ju mer man sparar ju bättre är det, och ju större risk är det för återfall. Kom också ihåg att en bra operatör ibland kan vara viktigare än val av exakt metod. Helst vill man ju ha det bästa av båda. Ge dig inte förrän du fått just ditt fall genomlyst.

Hjärnspöken skapar du själv eftersom du har läst att man kan bli impotent av prostatabehandling. Inte en avgörande faktor om du har fått bestående skador, men kan t ex påverka under tillfrisknandet efter en operation. Föreställ dig själv som potent till motsatsen bevisats, om och om igen.

Kastraktion kan man uppleva på två sätt i samband med främst kombinerad prostatacancerbehandling, kemisk eller fysisk. Dessutom i form av ett temporärt eller livslångt tillstånd. Diskutera läget för dig.

Hur potens och lust påverkas kan du läsa om under flikerna för Biverkningar. För rehabilitering av potensproblem se fliken Rehabilitering.