Utlösning

Att få utlösning är en del av den manliga orgasmen men inte samma sak.

Principiellt kan man säga att man kan få orgasm utan att få utlösning. Om du har opererat bort prostatan eller fått sädesledare eller sädesblåsa borttagna eller skadade på annat sätt så är du precis i den situationen.

Vid en operation så tas alltid sädesledare och blåsa också bort. De kan inte fungera utan prostatakörteln som motor för att få utlösning. Därför blir du utan utlösning. Därmed inte sagt att du blir helt steril, bara till 99%. Om du absolut vill försöka skaffa barn och är utan fungerande sädesledare/blåsa så kan man enligt uppgift ta spermier direkt från testiklarna (som fungerar utan sädesledare/blåsa) istället med ett operativt ingrepp.

Vissa påstår att orgasmen blivit starkare efter en operation trots att ingen utlösning sker. Andra menar att orgasmen blir mindre då man saknar den rent fysiska känslan av att sädesvätskan kommer farande i penis, och även den psykiska känslan av att vara "mindre man" då man inte har något sprut. Möjligen har det också att göra med hur nerverna i det f d prostataområdet mår och fungerar.

Hur mycket av ovanstående känslor och tyckande som är "fakta" eller sitter i varje berörd mans huvud är sannolikt svårt att säga. Oavsett så uppfattar män sin utlösningslösa orgasm olika.