Förebyggande

I det stora hela verkar det som om den samlade klokskapen inte ha hittat något som vi behöver bry oss om när det gäller faktorer som påverkar vem som får prostatacancer, utom möjligen kosten.

Just kosten kan vara värd att ta upp – inte minst för dig som själv är drabbad, har någon ytterligare släkting som är drabbad och har barn.

Kosthållning kan med stor sannolikhet påverka risken för att drabbas av prostatacancer. Skälet är att man i studier sett skillnader bland olika geografiska och etniska grupper – vilka har olika typ av kosthållning. Asiater, samer m fl som flyttar och/eller byter livstil visar på en upp mot 20-faldig statistisk ökning av risken av drabbas av Prostatacancer. Anledningen anses vara just kosthållningen.

Det verkar som om olika studier pekar på att minskning av risken kan uppnås genom ökat intag av t ex fet fisk (Omega-3/6), bönor, råg, soja, andra baljväxter, nötter, morötter, grönbladiga grönsaker och möjligen grönt The. Ökad risk kan uppstå vid stort intag av animaliskt fett, kalcium, mejeriprodukter.

I övrigt - inte mycket konkret att ta på, och därmed att ta upp här.