Funktion

Dess funktion är i princip att förse oss män med ett internt ”glidmedel” för att utlösningen ska fungera som den ska och att det faktiskt kommer ut något vettigt när det går för oss. I detta glidmedel som består av ett sekret finns ett äggviteämne som kallas Prostataspecifikt antigen (PSA). Detta ämne löser upp den yttre delen av spermien så att den lättare kan ta sig fram till ägget för befruktning.

Med borttagen eller hårt behandlad prostata har du ingen väg ut kvar och alltså ingen tillförsel av vare den här eller annan vätska för din utlösning. M a o är du i praktiken steril.

Prostatan har också en viss funktion som en ventil i urinröret tillsammans med övre del och den slutmuskel som sitter runt urinröret långt ner i bäckenet alldeles innan penis. Ventilen blir t ex trängre vidgodartad prostataförstoring som uppemot 400 000 män över 50 år i Sverige - som gör att man då kissar svagare etc. Om prostatan tas bort blir det istället fullt tryck ända ner till slutmuskeln som då får jobba hårdare, eller eventuellt läcker.