Övrigt

Om du t ex har ett PSA-värde som går upp och ner och man har svårt att hitta biopsier med cancerceller i kan du lida av en kronisk inflammation i prostatan.

Den i sin tur kan vara av typen bakteriell eller virusbaserad. Om den är bakteriell kan man (med lite tur) få ner den med antibiotika.

Går inflammationen ner efter antibiotikabehandling så kan ditt PSA-värde gå ner eller försvinna helt vilket skulle kunna visa att du inte har prostatacancer. Om det inte går ner så kan du ha en virusbaserad inflammation eller prostatacancer.

Om PSA-värdet går ner och sedan raskt upp igen så beror det sannolikt på två saker – du har prostatacancer som ökar sin aktivitet kraftigt eller så inflammationen har kommit tillbaka.

Stannar PSA-värdet på samma nivå som tidigare kan du diskutera med din läkare om att avvakta ett tag för att sedan ta en ny omgång antibiotika. Resultatet av den kuren tas omhand på samma sätt som den tidgare.

Under tiden bör du också få fler biopsier tagna för att eventuellt hitta hittills missade cancerceller.

Observera att biopsier utan bevis för cancerceller med ett samtidigt högt PSA-värde betyder inte att du är utan prostatacancer. Det betyder bara att man inte hittar något, vilket är en stor skillnad.